Vas család interjú

2017.12.14.
A Bikemag cikke. Írta. Márkus János
A teljes cikk itt olvasható.
 
Egy rendhagyó interjú fog most következni, amit nem egy személlyel, hanem egy a hazai kerékpársportban meghatározó szerepet betöltő családdal készítettünk, a Vas családdal. Vas Petit sokan ismerik a hazai MTB sportból, mi is beszámoltunk a Vas Péter-Kis József alkotta duó, Merida Masters-Bikemag Team, kalandjairól a Trans Alpon. Ezenkívül, akik jobban érdeklődnek a magyar kerékpársport iránt, tudják, hogy a Vas gyerekek is kerékpároznak és nem is akármilyen szinten, a két legidősebb, Balázs és Blanka, országos bajnoki címeket begyűjtve nemzetközi versenyeken is képviseli hazánkat, míg a legkisebb, Barnabás, a hazai MTB és cyclocross versenyeken gyűjti az érmeket.
 
171214 Vas interju 1
 
Bikemag: Elsőként a családfőt kérdeznénk. Hogyan kezdődött a gyerekek kerékpáros pályafutása? Ennyire sikerült “megfertőznöd” őket? Egyértelmű volt, hogy ők is sportként a kerékpárt választják vagy esetleg mással is megpróbálkoztak előtte?
 
Vas Péter: Azt hiszem az lett volna a csoda, ha a gyerekek nem a biciklit választják. A bicikli folyamatosan jelen volt, amióta megszülettek. Az apjuk folyamatosan edzett, még járni sem tudtak, de már ők is mentek bringázni. Balázst fél évesen egy gyerekülésben fagyasztottam a januári hidegben – gondoltam biztosan élvezni fogja a közös edzést. Mikor Blanka volt ekkora, addigra már megvolt a családi UFO (kétszemélyes bringás utánfutó), ebben elfért a két gyerek, akár egész napos túrára is mehettünk (emlékszem be volt készítve kaja, pia, még a bili is, hogy ne is kelljen megállni). Mikor pedig Barni született, akkor a két nagyobbik már ’profi’ sportoló volt, így ők már a saját bringájukkal jöhettek az egyhetes csomagos túrára, Barni pedig megkapta a Balázs által már belakott, gyerekülést…hogy is mondjam, egy öngerjesztő folyamat volt.
 
HU | RO