Scultura Disc Team: nagyon gonosz!

2016.07.05.
A BikeMag cikke. Írta: Takács Tamás.
 
Azon lehet vitatkozni, hogy a Merida jó úton halad-e, hogy a trendeket diktáló kerékpármárkák közé emelkedjen, de azon már kevésbé, hogy az utóbbi években a legismertebb konkurenseket is felülmúló, innovatív modellek kerültek ki a gyárból. Ilyen a Merida Scultura Disc Team tárcsafékes országúti is.
 
 
Egy évvel ezelőtt már a negyedik generációs Scultura bemutatása kapcsán is kiveséztük, hogy szinte tökéletes országúti versenygépet alkotott a német-tajvani gyártó. Az 2017-es (de már idén szeptembertől kapható) tárcsafékes verzióval pedig továbbléptek, a Scultura Disc egyértelműen az a kerékpár, amit még az ismert presztízsmárkák is csak másolhatnak. Bármilyen irányt vessen a tárcsafékes országútik története, ez a bringa mérföldkőnek tekinthető, már csak azért is, mert először állt rajthoz egy ilyen bringával egy WorldTour-csapat teljes sora WorldTour-versenyen.
 
 
Ok-ok, aerodinamika és NACA Fastback csőprofilok… Lehet taglalni, hogy miért volt szükség a korábbi Scultura légellenállási tényezőinek javítására, de végső soron még Jürgen Falke főkonstruktőr is mosolyogva elismerte, hogy az összehasonlító tesztekben rosszul mutatott az aerodinamikára kapott rossz pontérték, és nem lehet szembemenni a divattal. A felnifékes Sculturában az aerodinamika jegyében is a középrész mögé helyezett patkó tetszett a legkevésbé, de a tárcsafékes verziónál már ez sem zavarhat, értelmet nyer a forma.
 
HU | RO