Milyen a jó kalandbringa?

Írta: Várnagy Szabolcs
Az eredeti cikk a BikePacking Hungary weboldalon olvasható.

 

Új bringát szeretnél, vagy épp a mostanidat méregeted és azon gondolkozol, hogy lehet-e vele kalandozni? Végig fogod tudni vele tekerni a Hungarian Divide-ot? Milyen szempontokat kell egyáltalán figyelembe venni?! Egy csokornyi jótanáccsal segítünk!

A Hungarian Divide próbára tesz téged is és a technikát is. Lesznek hosszú aszfaltos szakaszok, de lesz olyan nap, amit szinte teljes egészében földutakon fogsz tölteni. Lesznek rázós, köves részek. Lesznek kemény ereszkedések és néha egyenesen is fogunk menni… de az 1200 km-es távra bő 17000 méternyi szintemelkedést terveztek a szervezők, úgyhogy ne aggódj, a következő brutális mászástól sosem leszel túl messze!

Ennyire változatos terepviszonyok között, hacsak helikopterrel nem jössz, teljesen biztos, hogy a járgányod nem lesz mindenre tökéletes választás - a kalandozás a kompromisszumokról szól. Arról, hogy a bringád mindenhol elég kényelmes és elég gyors legyen. Ehhez egy gravel bringa vagy egy monti jó kiindulási alap. A három legfontosabb szempont pedig a geometria, a gumiválasztás és a váltóáttétel.

200417 bikepacking 1

Gravel vagy monti?

A szervező stáb kollektív szíve a koskormányok felé húz, így azt mondjuk, a legnagyobb élvezeti értéke egy gravel bringának lesz. Ez az a kategória, ami sehol sem a leggyorsabb - hisz országúton egy aero versenybringa biztos lehagyja, míg durva terepen egyértelműen nem tudja felvenni a kesztyűt a montikkal. Ajtótól ajtóig viszont, a legsokszínűbb terepviszonyok között egy gravel bringával hozol a legkevesebb kompromisszumot. Az országutat is élvezni fogod - ami montival kínszenvedés lehet - és a terepen is vigyorogni fogsz - ami egy országútival eleve esélytelen. 

Egy monti sem rossz választás, hisz a teleszkóp a technikásabb részeket jelentősen komfortosabbá teszi. Ha egy relatíve keskeny és nem túl agresszív mintázatú gumit választasz hozzá, az aszfaltos szakaszok is elviselhetőek lesznek. Hátránya viszont, hogy gyakran nehezebbek… a negyedik nap mászásaikor pedig minden grammot érezni fogsz. De még, ha könnyű karbon montid is van, az egyenes kormány azt fogja jelenteni, hogy csak egyféleképp tudod tartani magad. Plusz, az egyenesebb testtartás nagyobb légellenállást jelent, ami miatt mindenképp jobban fogsz az aszfalton szenvedni egy gravel bringához képest. Hozzá kell tennünk, az ultra távokat tekerő kerékpárosok kedvelt választása a monti, a kormányon könyöklővel kiegészítve. Netán merev villával, hogy könnyebb legyen… és innentől a választás már teljesen szubjektív szempontok alapján fog történni.

Beszéljünk a részletekről!

Tudjuk, marhára elvontak vagyunk. Ebben a cikkben a bringa választásunk elméleti alapjairól mesélünk, de kövess be minket (facebook / instagram), a későbbiekben a bandánk járgányait is be fogjuk mutatni részletesen! Most viszont, a megfelelő kalandbringa kiválasztásáról beszélve, a geometriáról kell elsőként szót ejtenünk.

200417 bikepacking 2

Versenyzel vagy túrázol? 

A geometria kihatással van a kezelhetőségre és az üléspozíciódra. A versenyzésre tervezett bringák jellemzően fürgébbek, kisebb ráhatás kell a kormányzásukhoz. A túrázósabb gépek kicsit nyugodtabbak és egyenesebben ülsz rajtuk - ami a derekadnak jó, a légellenállásodnak nem annyira. 

Ha kezdő vagy, azt javasoljuk, hogy a túrázósabb oldalról válassz először, mivel az extra stabilitás a technikásabb terepen nagyobb magabiztosságot fog adni. Később a kormány magasságával, stucni hosszával bizonyos mértékig finomhangolhatod a kezelést és a pozíciódat, ha sportosabbá szeretnéd tenni.

A vázról beszélve fel kell tenni azt a kérdést is, hogy miből legyen. Ha tapasztaltabb figura vagy, akinek számít a sebesség, jó választás egy könnyebb, karbon bringa, hiszen a rezgéseket is szuperül elnyeli és kellőképp merev is ahhoz, hogy az energia ne menjen veszendőbe. Egy ilyen vázra azonban vigyázni kell - rosszul viseli, ha mindenféle dolognak nekitámasztod, esetleg eldobod néha, amire azért van bőven esély. Kitűnő választás egy acél vagy titán gép, melyek súlyban ugyan többletet jelentenek, de cserébe elképesztően komfortosak és egyedi hangulatuk van, amit imádunk. Persze, a jó öreg alumíniummal sincs semmi baj. Az út rezgéseit ugyan jobban átadják, de cserébe olcsóbbak és jól bírják a strapát.

7000_grngrn_MY2020.jpg

2020 Merida Silex 7000
Terméklap

… szeretik, ha nagy, ugye?!

A geometria után a gumi a második legfontosabb, ami alapvetően határozza meg a bringa karakterét. Pánikra azonban semmi ok, ha a Hungarian Divide-ra legalább 35-40 mm közötti gumival érkezel és van rajta némi minta, akkor sínen vagy! Bár hozzá kell tennünk, hogy a tavalyi 5 Peaks 500 túránkat volt, aki 32-es slick gumival teljesítette és az egyik leggyorsabb nevezőnk egy cyclocross bringával ért célba, 33-as gumikkal, 3 nap alatt legyűrve az 580 km-t. Úgyhogy ne aggódj, ha nem fér el a vázadban a legújabb trendeknek megfelelő, 650b-s, 47 mm-es gumi.

6000_PLUS_blublk_MY2020.jpg

Merida Silex+ 6000
Terméklap

Az alapvetés, hogy minél szélesebb a gumi, annál kényelmesebb a durva helyeken az út, de annál lassabb leszel az aszfalton. Szerintünk 40 mm körül van a kényelem/sebesség között az ideális pont, de nem dől össze a világ akkor sem, ha keskenyebb a gumid és akkor sem, ha szélesebb. Feltétlen győződj meg róla, hogy egyrészt a vázadban elfér a gumi, másrészt némi sárférőhely is marad még - ez elengedhetetlen. Ha viszont a 40 mm körüli gumit gond nélkül fogadja a vázad és sokat jársz terepen, érdemes egy 650b-s kerékszetten elgondolkoznod. Ilyenkor ebből egy 47-es is el fog férni valószínűleg, a ballonosabb gumi pedig jóval komfortosabb lesz a durva helyeken. 

200417 bikepacking 3

Pörgessünk!

Mivel az útvonal lényegében kegyetlen mászások hosszú sorozata, a váltóáttétel kulcsfontosságú. E cikk szerzője tavaly a 5 Peaks 500-at úgy teljesítette, hogy elöl 34, hátul pedig 32 fog volt a legkönnyebb fokozatban… a túra így is teljesíthető volt, de gyakorta fogcsikorgatós. 

Egy táskákkal megpakolt bringán eleve a megszokottnál egy-két fokozattal feljebb fogsz kapcsolni, majd a többnapos fáradtság összegyűltével a még-még könnyebb áttételeket fogod előnyben részesíteni. Ha tehát a mindennapokban egy komolyabb mászáson lassan őrölsz minden pedálfordulatot, masszívan javasoljuk, hogy szerezz be egy új hátsó sort. Törekedj arra, hogy legalább az 1:1-es arány meglegyen - azaz, ha elöl a kisebbik tányérod 34 fogas, akkor hátul a legnagyobb fogaskerék is legyen legalább ekkora. Az emelkedőkön a térdeid és az izmaid imádni fognak érte!

További kérdés, hogy elöl hány lánctányér legyen? Az 1x11 szerintünk nagyon király. Az új szettek masszív áttételtartománnyal rendelkeznek és, mivel mi nem bolyozunk, az sem a világ vége, hogy a fokozatok között nagyobbak az ugrások, mint egy 2x11-es rendszernél. Viszont, mi mégis a 2x11-es felállást részesítjük előnyben. Így az áttételtartomány még nagyobb és, mivel a piacon sokkal régebb óta jelenlevő, bárhol beszerezhető alkatrészekről beszélünk, a szervizelés olcsóbb és könnyebb… ami a világ végén igencsak felértékelődik.

Cuccok, cuccok mindenhol!

A bikepacking térhódításával a kerékpárok pakolhatósága egyre jobb - most már a váz alján, a felsőcsövön és a villa két oldalán is megszokott, hogy találunk rögzítő pontokat. Általánosságban az irányelvünk, hogy akkor már jó egy kalandbringa, ha egy nagy nyeregtáska, egy váztáska és egy kormánytáska ráfér, plusz legalább két nagy kulacsot magaddal tudsz még vinni a vázon.

200417 bikepacking 4

Törekedj arra, hogy a súly legjava a bringán legyen - azaz, ha hozol is hátizsákot, abban a legkönnyebb dolgok legyenek. Viszont fontos, hogy ne hozz magaddal sok mindent. Bár a pakolás para téma - amiről később külön cikket is írunk! - valószínűleg sohasem fogod egy modern, bikepackingre tervezett bringa összes rögzítőpontját kihasználni. Úgyhogy megnyugtatunk: hacsak nem tervezed körbetekerni a kontinenst, a rögzítőpontok miatt nem kell stresszelned. 

Node mégis melyik legyen?!

… és a cikk végére lassan elérkezünk a bringaválasztás szempontjából talán legfontosabb kérdéshez. A marketingszövegekben a gyártók hajlamosak úgy beállítani, mintha ég és föld lenne a különbség az egyes kerékpárok között. A választás azonban úgy gondoljuk, érzelmi döntés alapvetően. Ha az idáig leírt keretek között található két bringa, akkor bármelyik jó lesz. De hogy dönts?!

A jól bevált javaslatunk: válaszd a dögösebbet. A bringázás rengeteg szenvedéssel jár és sokkal több kedved lesz kimenni tekerni, ha alig várod, hogy rárakhasd az alfeled arra a szexi vasra. Mindig dönts amellett, amelyiktől megdobban a szíved! Ha a felszereltség nem olyan jó rajta, azt könnyű cserélni. Ha viszont a váz nem tetszik annyira, azzal sokkal nehezebb mit kezdeni.

Ha szeretnéd egyben látni a Merida Gravel bringáit akkor nézz be a Merida Concept Store-ba, innen akár tesztre is elviheted majd. Vagy nézz szét weboldalunkon.