Merida trekking kerékpárok A-Z-ig

Cross? Fitness? Ez így elsőre lehet furcsán hangzik, de ezek mind-mind a „trekking kerékpár” gyűjtőszó alatt szerepelnek, mégis más-más felhasználási területre készültek. A Merida esetében sincsen ez másként, hiszen szeretnék kielégíteni a városi bringások, a fitnesz kedvelők és a csomagos túrázók igényeit is, sőt azoknak is kínálnak lehetőséget akik alapvetően aszfalton tekernek, de néha egy-egy földutat is meglátogatnak.
 
200320 trekking 2
 
A legtöbben trekking kerékpárként tekintenek mindenre, ami nem országúti versenykerékpár, vagy nem hegyikerékpár, ami részben jogos is, hiszen nem olyan régen még csak sárvédős túra kerékpárok léteztek, és mindenki ezt szabta a saját igényeire. Szerencsére mára azonban nem kell otthon barkácsolni, mindenre létezik már külön kategória.
 
 
 900_blkslv_MY2020.jpg
Merida Speeder 900
Terméklap
 
100_gryblu_MY2020.jpg
Merida Speeder 100
Terméklap
 
200320 trekking 5
 
Még mindig az aszfalton maradva, de már sportosra véve a stílust, következnek a fitnesz kerékpárok. Sokan vannak, akik elmennének edzeni egyet hétvégenként, szeretnének egy gyorsabb, filigránabb kerékpárt, de nem szeretnének egy országúti kerékpárra beruházni, hiszen az pedig városban nem használható kompromisszum mentesen a vékony gumijai, és a nagyon sportos üléspozíció miatt. Nekik ideális a fitnesz bringa, ami a Meridánál a Speeder széria.
 
200320 trekking 1
 
A fitnesz kerékpár könnyebb mint egy hagyományos trekking, egyrészt azért mert „sallangokat” nem tartalmaz, másrészt nincsen bennük teleszkópos villa, és a vázakat is könnyebbre, sportosabbra építik. A Speeder-eken 32 mm széles gumikat találunk, ami sokkal toleránsabb az úthibákkal szemben, mint az országútik 25-28 mm-es külsői, de alig lassabb velük a haladás. A fitnesz kerékpárok sportos üléspozícióval, de egyenes kormánnyal készülnek, ami sokkal kényelmesebb testtartást igényel. Száraz időben tökéletesen kiválthatják az feljebb kitárgyalt urban bringákat is, sőt akár sárvédővel, csomagtartóval is elláthatóak ha valaki úgy szeretné. 
 
XT-EDITION_grngrn_MY2020.jpg 
Merida Crossway XT-Edition
 
Lesarkítva, ha egy városi vagy fitnesz kerékpárt nem csak aszfaltozott úton szeretnénk használni, akkor cross trekkingre van szükségünk, mint a Merida Crossway széria is. Miben különbözik a cross trekking a többitől? Sok mindenben. Egyrészt mindegyik modell teleszkópos, hiszen nem csak aszfalton fogjuk használni (bár hazánkban akár ott is szükség lehet rá). Gumijai 35-40 mm szélesek, és apró mintázattal is rendelkeznek, hogy földúton is biztonságosan lehessen velük közlekedni. Ezen felül az alkatrészei a hegyikerékpárok területéről érkezik, a megnövekedett igénybevétel miatt. Némelyiken rugós nyeregcső is tompítja az út felől jövő ütéseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne városban kompromisszum mentesen használni, hiszen akár sárvédővel és csomagtartóval is fel lehet szerelni, illetve fogadja a kitámasztót is. Ha nem akarunk nagyon sportosan bringázni, akkor a cross trekking igazi jolly joker lehet a városi közlekedéstől a csomagos túrázáson át az enyhe terepezésig. 
 
200320 trekking 3
 
Most, hogy a végére értünk a trekking kerékpárok fajtáinak, még ki kell térni a legújabb trendeket követő elektromos rásegítéssel rendelkező pedelec/ebike bringákra is! Az eSpresso szériában megtalálod a fullosan felszerelt városi kerékpárokat ugyanúgy, mint a terepre is alkalmas cross gépek elektromos változatait. 
 
400_EQ_grnblk_MY2020.jpg 
Merida eSpresso 400 EQ
Terméklap
 
Sőt, eSpresso City néven alacsony átlépési magasságú női városi kivitel is kapható, ami fiataloknak és idősebbeknek egyaránt megoldást nyújt a városi közlekedésre, vagy a hétvégi túrázásra, hiszen az 500 Wh-s akkumulátorral ellátott Shimano StePS rendszer akár 140 kilométeres hatótávolságot biztosít. 
 
700_whtblk_MY2020.jpg 
Merida eSpresso City 700 EQ
Terméklap
 
Az EQ elnevezésű eSpresso-k minden jóval el vannak látva, a sárvédőtől a csomagtartón át a világításig. 22 kg körüli tömegük elsőre meglepő lehet, de már az „Eco” módot használva sem érezni semmit az elektromos rendszer többlet súlyából, emelkedőn pedig profi versenyzőket megszégyenítő tempóval lehet haladni. Természetesen csakis pedálozás mellett, hiszen ezek nem elektromos robogók, hanem ízig-vérig kerékpárok!
 
Reméljük sikerült ezzel az írással megkönnyítenünk a választást, de ha mégis maradt volna benned kérdés, akkor gyere el a Concept Store-ba, ahol a Merida teljes választéka megtekinthető, sőt tesztkerékpárokkal is rendelkezünk, így magad is meggyőződhetsz a bringák viselkedéséről!