Az olimpia jegyében

Írta: Takács Tamás
 
Vasárnap került sor Voroklini térségében a Cyprus Sunshine Cup mountain bike verseny második fordulójára, ahol London, Peking és Athén női olimpiai bajnokai is a mezőnyben tekertek… 
A ciprusi verseny olimpiai vonatkozását azonban nem csak a fenti tény jelentette, sokak szerint a pálya jellege és ritmusa hasonlított a riói pályára. De nem csak ezért gyűlt össze szokatlanul kemény mezőny, hanem a bőségesen osztott világranglista pontok miatt is, hiszen finiséhez közeledik a kvótafutás.
 
 160308 olimpiajegy 2
 
A Multivan Merida Biking Team részéről Gunn-Rita Dahle Flesja magabiztosan állt rajthoz az összetett éllovasnak járó színes trikóban, hiszen sikerült megnyernie a Cyprus Sunshine Cup első fordulóját. Ez egy többnapos, SHC-kategóriás esemény volt egy héttel korábban Afxentia környékén, időfutammal, point-to-point és cross-country futammal. 
Vorokliniben azonban a német Sabine Spitz volt a legerősebb, az emelkedőkön ez rendre megmutatkozott. Gunn-Rita hiába közeledett a lejtőkön, összességében egyre nőtt a távolság, így a Multivan Merida Biking Team norvég versenyzőnője jobbnak látta, hogy megőrizze a második helyet és az összetett vezetést. Sikerült is, sőt, a végén mindössze 21 másodperccel maradt csak el korábbi csapattársától.
 
160308 olimpiajegy 1
 
"Sok alapozó edzést végeztem a héten, úgyhogy a lábak nem voltak a legfrissebbek. A verseny pedig hosszú és kemény volt. Miután az emelkedőkön újra és újra hátrányba kerültem, ki kellett lépni a komfortzónából, a lejtőkön pedig kockáztatni kicsit. De miért ne? Kell gyakorolni, hogy átléped kicsit a határokat lejtmenetben. Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel az elmúlt két hét során és büszke vagyok, hogy megnyertem a Cyprus Sunshine Cup összetettjét" – nyilatkozta minden idők legeredményesebb mountain bike versenyzőnője.
 
160308 olimpiajegy 3
 
A Multivan Merida Biking Team két fiatal férfi versenyzője, Ondrej Cink és Thomas Litscher is indultak a Voroklini versenyen. Mindketten betegséggel küzdöttek még egy héttel korábban, a versenyen a cseh fiúnak sikerült jobban magára találnia, ami a harmadik helyre volt elég.
 
160308 olimpiajegy 4
 
Eredmények:
Cyprus Sunshine Cup 2016
 
Crosscountry Voroklini, result women:
1. Sabine Spitz, GER, in 1:38.31 hours
2. Gunn-Rita Dahle Flesjå, NOR/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 0.21
3. Yana Belomoina, UKR, + 0.49
 
Result men:
1. Maxime Marotte, FRA, in 1:37.36 hours
2. Jordan Sarrou, FRA, + 0.53
3. Ondrej Cink, CZE/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 2.22
also in the race:
11. Thomas Litscher, SUI/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, + 5.24
 
Final overall standings, women:
1. Gunn-Rita Dahle Flesjå, NOR/MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM, 190 points
2. Sabine Spitz, GER, 180
3. Githa Michiels, BEL, 160